Grand Prix Gelato® po prvi puta se održao u Hrvatskoj i očarao sudionike u luksuznom hotelu La Meridien Lav u Splitu. Događaj je privukao više od 50 majstora proizvođača sladoleda iz raznih dijelova Europe, transformirajući obalni grad u novi centar izvrsnosti za kreatore sladoleda.
Natjecanje je bilo podijeljeno u tri test probe okusa, počevši od jutra 4. studenog, počevši s natjecateljima koji su se prijavili za okus lješnjaka, klasični izazov koji je testirao ravnotežu i intenzitet
okusa. U prvom krugu došlo je do preokreta: pred-porota je odlučila odabrati dodatnog sudionika, sa ukupno sedam kandidata spremnih zadiviti stručni žiri. Poslijepodne se fokus prebacio na okus manga. I ovom prilikom trud je bio vidljiv u svakom okusu, povećavajući iščekivanja za sljedeći dan. Trinaest finalista se 5. studenog međusobno izazvalo u okusu jagode, spremni zadiviti žiri sastavljen od pet stručnjaka iz tog područja:
Miguel Acosta (Ecco Gelato), Giada Ferrari (Disaronno), Santo Palumbo (Disano), Giuseppe Peluso (PNP) e Ramon di Vito (Pernigotti). Atmosfera neizvjesnosti, vidljivo opipljiva pri svakom podizanju palete, pojačana je samom metodom glasovanja. Nemogućnost povezivanja broja s licem konkurenta jamči do sada neviđenu razinu transparentnosti, zadržavajući anonimnost uzoraka sladoleda podložnih skrupuloznoj prosudbi sudaca. S porotom naoružanom paletama za glasovanje, svaki glas bio je ispunjen neizvjesnošću i napetošću. Konačnu nagradu osvojila je Tereza Madar, talentirana slastičarka već tri generacije iz Selca, grada na hrvatskoj obali, koja je uspjela osvojiti žiri valorizirajući nježan okus jagode. Tereza nije osvojila samo titulu Grand Prix prvakinje Hrvatske, već i izvanrednu nagradu: mat plavu Vespu, simbol talijanske elegancije. Pobjeda je u njoj pobudila snažne emocije, a suze radosnice nije zadržavala tijekom dodjele nagrada, svjesna svega što ta pobjeda predstavlja. Grand Prix nije samo jedna utrka, to je prilika za stvaranje veza i razmjenu ideja, predstavlja trenutak velike suradnje, u kojem su sudionici i tvrtke u sektoru mogli podijeliti iskustvo profesionalnog i osobnog rasta, osmijehe i nova prijateljstava, koja su bila okvir za ova dva dana čistog entuzijazma i strasti prema sladoledu. Kruni sna za samo jedan bod približila su se još dva natjecatelja, koja su podijelila drugo mjesto po jednakim zaslugama: slastičarnica Borgonesse Španjolca Joséa Ángela Sancheza i slastičarnica La Venezia talijanskog Gianfranca Da Lozza. Drugoplasirani koji su, međutim, s velikim Fair Playom prepoznali superiornost jagode koju je predložio pobjednik. Odabir Splita kao mjesta održavanja natjecanja bio je počast sve većem značaju Hrvatske u sektoru, čiji su simboli Tereza i njezina slastičarnica Anka. Uspjeh događaja, s više od 200 operatera i više od 40 sponzorskih tvrtki, također je postavio temelje za buduća izdanja. S eventom priređenim s pažnjom do najsitnijeg detalja i sa transparentnom organizacijom, ovo je izdanje ostavilo traga, pokazujući kako je Velikoj nagradi Hrvatske suđeno da postane redovita manifestacija.
S obzirom na uspjeh prvog izdanja, naš je direktor Marco Levati odlučio planirati buduće izdanje u listopadu sljedeće godine.